2020. május 24., vasárnap

2020.05.17. Kovács Dániel – Pünkösd előtt

Mivel járuljak az ÚR elé? Hajlongjak-e a magasságos Isten előtt? Talán égőáldozattal járuljak elébe, esztendős borjakkal? Talán kedvét leli az ÚR a kosok ezreiben, vagy az olajpatakok tízezreiben? Talán elsőszülöttemet áldozzam bűnömért, drága gyermekemet vétkes életemért? Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben.
Mikeás 6:6-8


YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

Az Ószövetségben Isten 613 parancsolatot adott Izrael népének, melyek az élet minden területét lefedték. Szabályozták a gazdaság, a polgári és büntetőjog, az egészségügy területét, valamint a társadalmi normákat is.

Ezeknek a törvényeknek az alapja a Tízparancsolat volt. Alapigénkben Mikeás 3 parancsolatra szűkítette ezt. Nem csorbította Isten szavát, inkább tömörítette.

Abban az időben az atyák feladata volt, hogy gyermekük 5-6 éves koráig megtanítsák nekik a parancsolatokat. Az odaszánt szív fontossága, az Isten és ember iránti szeretet szintén belevésődött a választott nép elméjébe. Bár nem a templom közelében éltek, mégis tisztában voltak azzal, hogy Teremtőjük mindent tudó, mindent halló, és ez alázatra intette őket. Így Mikeás szava egyértelmű volt mindenki számára. „… élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben.”

Hóseás próféta tovább tömörítette a parancsolatot: „Mert szeretetet kívánok, és nem áldozatot…” (Hóseás 6:6). A szeretet minimalizálja a másik kárára elkövetett hibákat és bántást.

Ámósz próféta közelített legjobban az Újszövetség fő gondolatához: „Az Urat keressétek és életben maradtok!” (Ámósz 5:6), hiszen Jézus mondta: „Aki engem lát, látja az Atyát.” (János 14:9).

Megérkeztünk a végső parancsolathoz, a Törvény summájához: „Szeresd az Urat a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat.” (Lukács 10:27). Ha ezt meg tudjuk tenni, nincs semmi fogyatkozás bennünk.

Az Ószövetségben, Pünkösd (Isten Szellemének kitöltetése) előtt a törvények megtartására törekedett Isten népe. Lelkiismeretük és az Úr iránt való szeretetük erre terelte őket. Mi a hitünk megtartására törekszünk. Ez sem megy magától, naponkénti döntéseket jelent. Alázatot, Isten iránti engedelmességet kíván. 

A cél nem változott több ezer év alatt. Isten gyermekeként leghőbb vágyunk az, hogy Mindenhatónk jelenlétében élhessünk. Keressük az Urat, hívjuk be az Ő Szellemét a hétköznapjainkba és ne csodálkozzunk, ha olyan dolgot kér tőlünk, ami soha nem jutott volna eszünkbe…