2019. július 16., kedd

2019.07.14. Balogh Péter – Szolgálatba állva, avagy az Úr lábánál ülve


Amikor továbbhaladtak, betért egy faluba, ahol egy Márta nevű asszony a házába fogadta. Volt ennek egy Mária nevű testvére, aki leült az Úr lábához, és hallgatta beszédét. Márta pedig teljesen lefoglalta magát a sokféle szolgálattal. Ezért előállt Márta, és így szólt: „Uram, nem törődsz azzal, hogy a testvérem magamra hagyott a szolgálatban? Mondd hát neki, hogy segítsen!” Az Úr azonban így felelt neki: „Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle.”
Lukács 10,38-42



Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

Ez a rövid igeszakasz nem egy példabeszéd, hanem egy olyan valós történet, amely akár velünk is megeshetne. Helyszíne pedig egy privát szféra, egy családi otthon, ahol az emberek nyíltan beszélnek, reakcióik hitelesebbek, a szív dolgai, állapota jobban tükröződnek.

Lukács Márta szolgálatára is a görög „diaconia” szót használja, így annak értelmét a gyülekezeti szolgálatról kiterjeszti a mindennapok szolgálatára. A történetben Márta, az idősebb testvér hívta Jézust vendégül házába, szorgoskodik, sürög-forog, míg húga, Mária az Úr lábánál ül és Őt hallgatja. Noha két pozitív szereplővel találkozunk, akik hívőként igyekeznek Jézus kedvében járni, Őt szolgálni, mégis kialakul közöttük egy konfliktushelyzet. Márta végül indulattal telve ugyan, mégis helyesen cselekszik: az Úr elé viszi panaszát. Jézus pedig szeretettel tart elé tükröt: „Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle.” Márta talán nem ezt a választ várta, az Úrtól azonban vezetést kapott. Miben is tévedhetett Márta, aki szolgálatban állt? S miben volt igaza Máriának, aki az Úr lábánál ült, s Őt hallgatta?

Az életet az Úrral való szeretetkapcsolat adja. Ez az az „egy”, a „jó rész”, amelyre igazán szükségünk van. Ha ezzel rendelkezünk, Isten szolgálatba fog helyezni minket, amelyben már békességünk van, nem aggódunk, nem nyugtalankodunk, csupán másokért cselekszünk, s megjelenik életünkben a hálából fakadó szolgálat, ami nem üdvösség-szerző, hanem üdvösség-jelző gyümölcs.

Fontos tehát megtanulnunk Mártától és Máriától, hogy az örök élet nem a jó szolgálat eredménye. Első az Úr szeretete. Akkor fogjuk tudni zúgolódás nélkül Márta szolgálatát végezni, ha előtte ültünk már Máriával az Úr lábánál…