2019. május 23., csütörtök

2019.05.19 Kovács Dániel – A szeretet, mint életforma


Senkinek se tartozzatok semmivel, csak azzal, hogy egymást szeressétek; mert aki a másikat szereti, betöltötte a törvényt. Mert azt, hogy ne paráználkodj, ne ölj, ne lopj, ne kívánd, és minden más parancsolatot ez az ige foglalja össze: „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” A szeretet nem tesz rosszat a felebarátnak. A szeretet tehát a törvény betöltése. De mindezt valóban tegyétek is, mert tudjátok az időt, hogy itt van már az óra, amikor fel kell ébrednetek az álomból. Hiszen most közelebb van hozzánk az üdvösség, mint amikor hívőkké lettünk: az éjszaka múlik, a nappal pedig már egészen közel van. Tegyük le tehát a sötétség cselekedeteit, és öltsük fel a világosság fegyvereit. Mint nappal illik, tisztességben járjunk: nem dorbézolásban és részegeskedésben, nem szeretkezésben és kicsapongásban, nem viszálykodásban és irigységben, hanem öltsétek magatokra az Úr Jézus Krisztust; a testet pedig ne úgy gondozzátok, hogy bűnös kívánságok ébredjenek benne.
Róma 13:8-14       


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás


Pál ebben a részben kapcsolatot teremt a tízparancsolat és a szeretet mindent magába foglaló parancsa között:  A szeretet nem tesz semmit, ami a másik embernek rossz lenne. Ezért ha valaki szeret, akkor egyúttal engedelmeskedik a Törvénynek is.” (Róma 13:10) Ha szeretjük a másikat, akkor biztosan nem fogunk olyant tenni, amivel megbántanánk őt, és ezen keresztül Istent, akinek az a másik éppen olyan szeretett teremtménye, mint mi magunk.

A szolgáltatókkal kötött szerződéseink alapján minden hónapban rendeznünk kell a számláinkat. Kötelesek vagyunk ezt megtenni, különben szerződésszegést követünk el, aminek következményei vannak. Életünk során bármilyen bűnt követünk is el, Isten rendezte a tartozásunkat a kereszten – Jézus a saját halálával fizetett azért, hogy nekünk ne kelljen megkapnunk méltó büntetésünket. Isten egyetlen Fiának vérével írta meg ezt a szerződést. Amikor Jézus meghalt, a templom kárpitja fentről lefelé kettéhasadt, ami azt jelenti, hogy szabad bejárásunk van Istenhez, és bármikor elérhetjük az Ő szeretetét. Isten nem mondja, hogy dolgozzuk le azt, amit nem tudnánk egyébként sem, azt viszont igen, hogy ez a vérrel írt szerződés kötelez minket: a Tőle kapott bőséges szeretetből mi is szeressük a másik embert.

Ez egyszer s mind azt is jelenti, hogy olyan csekket, ami nem a mi nevünkre szól, nem kell befizetnünk. Fognak velünk szemben olyan elvárásokat támasztani, amelyeket nem kell tejesítenünk, mert csak túlfeszítenének minket, vagy kizsákmányolnának lelkileg, és eltérítenének Istentől kapott küldetésünktől. Még ha ez adott esetben sokaknak nem is fog tetszeni, ne embereknek akarjunk megfelelni, hanem Istennek!

Mivel nem tudjuk, hogy melyik napon ér véget földi életünk, valljuk meg (akár titkos) bűneinket, engedjük el azt, ami elválaszt Istentől, és kérjük el Tőle az utat, amelyet nekünk szánt.