2021. június 29., kedd

2021.06.20 Balogh Péter – Íme, az ajtó előtt állok.

A laodíceai gyülekezet angyalának írd meg: ezt mondja az Ámen, a hű és igaz tanú, Isten teremtésének kezdete: Tudok cselekedeteidről, hogy nem vagy sem hideg, sem forró. Bárcsak hideg volnál, vagy forró! Így mivel langyos vagy, és sem forró, sem pedig hideg: kiköplek a számból. Mivel ezt mondod: Gazdag vagyok, meggazdagodtam, és nincs szükségem semmire; de nem tudod, hogy te vagy a nyomorult, a szánalmas és a szegény, a vak és a mezítelen: tanácsolom neked, végy tőlem tűzben izzított aranyat, hogy meggazdagodj, és fehér ruhát, hogy felöltözz, és ne lássék szégyenletes mezítelenséged; és végy gyógyító írt, hogy bekend a szemed, és láss. Akit én szeretek, megfeddem és megfenyítem: igyekezz tehát, és térj meg! Íme, az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig énvelem. Aki győz, annak megadom, hogy velem együtt üljön az én trónusomon; mint ahogy én is győztem, és Atyámmal együtt ülök az ő trónusán. Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek a gyülekezeteknek!
Jel 3,14-22

 


YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

A Jelenések könyve elején hét gyülekezet számára írt rövid személyes üzenetet találunk. Ezekben a levelekben az Úr értékelését olvashatjuk az adott közösségekről, amelyek sorában a laodiceai a hetedik. Két kérdést tehetünk fel mindegyik levél kapcsán:

-        Mit üzen az adott gyülekezeti jelentés a mi közösségünkre nézve?

-        Mit üzen személyesen nekem?

 A laodiceai gyülekezetről nem találunk dicséretet a levélben, pedig a megelőző közösségek mind kaptak elismerő szavakat is. Rossz szellemi állapotukat egy képpel mutatja be az Úr: (16) „mivel langyos vagy, és sem forró, sem pedig hideg: kiköplek a számból.” Ez a kép a helyi vízhelyzetre utal. Mivel nem volt saját vízforrásuk, csatornákon jutott el hozzájuk a víz, ezért langyossá vált, mire odaért. A hideg víz is elvesztette frissességét és a forró is a gyógyhatását.

Az Úr szeretne hasznosnak látni minket, akik betöltjük a feladatunkat. Mindegy, hogy milyen tálentumot kaptunk: felfrissítő vagy tápláló, gyógyító – ez mind jó, de ha a világgal itatódunk át, a környezethez igazodunk, akkor nem leszünk hasznosak, nem lesznek az Úr örömére a cselekedeteink.

 A laodiceaiak fő baja, hogy nem látják magát a bajt. Magukkal teljesen elégedett a gyülekezet, ahogyan a folytatásban olvassuk. Azt mondják, hogy gazdagok, sőt büszkén mondják: meggazdagodtunk, nincs szükségünk semmire. A magam erejéből vittem valamire.

És az Úr, a hű tanú eléjük tart egy igaz tükröt: vak vagy és mezítelen, szánalmas, nyomorult és szegény. Ez az, amit a saját erődből elértél. Mert igazi gazdagságot (tűzben izzított arany) és méltóságot (fehér ruha) csak Tőle kaphatunk. Elsőként azonban a szemünknek kell megnyílnia (gyógyító kenőcs), hogy meglássuk elveszett állapotunkat.

 A langyosság tehát nem egy közepes lelki állapotot jelent, hanem halott állapotot, amiből újjáteremtésre van szükségük: megtérésre. Ezért zörget az Úr az ajtón, hiszen kívülre szorult, de eljött, hogy megmentse őket, ha beengedik.

 Meg kell vizsgálnunk, miben szólít meg az üzenet gyülekezetileg és egyénileg. Vajon nem szorult-e ki a gyülekezetünk életében is bizonyos területeken az Úr, ahol azt gondoljuk, jól elboldogulunk már egyedül.

És vajon nem szorult-e kívülre a személyes életünk bizonyos területein?

Ha még sosem hívtuk be Őt a szívünkbe, akkor itt az alkalom, ahogy a laodiceai gyülekezet számára szól a felhívás. De ha már beengedtük az Úr Jézust az életünk bejárati ajtaján, akkor is lehetnek szobák, területek, amelyeket megtartottunk a felügyeletünk alatt: pénzügyeink, vágyaink, időnk, hétköznapi életünk.

 „Íme…” – azt jelenti, lásd meg, vedd észre, hogy az Úr szelíden kopogtat, és szeretne közösségben lenni velünk. Aki beengedi az Urat, az meghívást kap Őhozzá a Mennybe. Velünk vacsorál és mi Ővele – miután belép, már mi leszünk az Ő vendége. Ha beengedjük, áldások ajtaját nyitjuk meg. Ne szalasszunk el egyetlen találkozást sem!