2019. március 16., szombat

2019.03.10. Kovács Dániel – A belső ember győzelme a bűn felett


Tudjuk ugyanis, hogy a törvény lelki, én pedig testi vagyok: ki vagyok szolgáltatva a bűnnek. Hiszen amit teszek, azt nem is értem, mert nem azt cselekszem, amit akarok, hanem azt teszem, amit gyűlölök. Ha pedig azt cselekszem, amit nem akarok, akkor elismerem a törvényről, hogy jó. Akkor pedig már nem is én teszem azt, hanem a bennem lakó bűn. Mert tudom, hogy énbennem, vagyis a testemben nem lakik jó, minthogy arra, hogy akarjam a jót, van lehetőségem, de arra, hogy megtegyem, nincs. Hiszen nem azt teszem, amit akarok: a jót, hanem azt cselekszem, amit nem akarok: a rosszat. Ha pedig azt teszem, amit nem akarok, akkor már nem én teszem, hanem a bennem lakó bűn. Azt a törvényt találom tehát magamban, hogy - miközben a jót akarom tenni - csak a rosszat tudom cselekedni. Mert gyönyörködöm az Isten törvényében a belső ember szerint, de tagjaimban egy másik törvényt látok, amely harcol az értelmem törvénye ellen, és foglyul ejt a bűn tagjaimban lévő törvényével. Én nyomorult ember! Ki szabadít meg ebből a halálra ítélt testből? Hála az Istennek, a mi Urunk Jézus Krisztus! Én magam tehát értelmemmel az Isten törvényének szolgálok ugyan, testemmel azonban a bűn törvényének.
Róm 7.14-25



Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

Ez az igazi öröm!

A bűn természete bennünk van, tagjainkban dúl. Pál ezt írja le, megvallva, hogy noha hosszú hívő múltja van, még sincs benne semmi jó, folyamatosan vívódik belül emberi – testi - és Istentől kapott – lelki - természete. Ezt a vívódást mi is átéljük nap, mint nap. Ne játsszuk el a szentet, hiszen mindegyikőnknek vannak napjai, amikor ugyan tudjuk, hogy mi a jó, mégsem azt tesszük, hanem a bűnöset, a rosszat választjuk. Ezért kell rendszeresen „lelki nagytakarítást” végeznünk. Noha jöhet kívülről is támadás, ha őszinték vagyunk, belátjuk, hogy legtöbbször a probléma gyökere bennünk van. Isten újjászült minket, de az emberi test bűn alá van rekesztve. A Sátán is tud a bennünk dúló viharokról, s mivel egyetlen célja az elpusztításunk, mindent megtesz azért, hogy a test győzzön. Akármilyen taktikákat vet be az ördög, ne felejtsük el, hogy Jézus már legyőzte a kereszten! Ebből következik, hogy egyedül Jézus Krisztus tud minket megszabadítani bűnös énünktől, hiszen testünk evilági, így vágyai is evilágiak.
Fussunk neki a harcnak újra meg újra, s álljunk a Győztes Isten mögé.
Tanuljuk meg Páltól, hogy őszintén mehetünk az Úrhoz, s éljünk a számunkra biztosított kegyelemmel.
Isten szeret minket és türelmes. Mindig ott áll mögöttünk, kitárt kezekkel, ami tele van az Ő végtelen erejével, türelmével és szeretetével. És amikor mindezt elvesszük Tőle, megláthatjuk mi, vagy inkább ki lapul a tenyere mélyén. Mi magunk…