2018. május 9., szerda

2018.05.06. Révész Szilvia - Mi lakik egy anya szívében?




Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás



Alapigék: Máté 20:20-28, Máté 15:21-28

Az anyaság csodálatos, életre szóló küldetés, amely egyben lemondással, felelősségvállalással is jár: magunkat háttérbe kell szorítani, és elfogadni, hogy első gyermekünk megszületésétől kezdve nem rólunk fognak szólni a dolgok. Ezek miatt a kihívások miatt sokan nem is vállalnak gyermeket. Ahogyan a Biblia is mondja: Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állnak be. Mert lesznek az emberek magukat szeretők…” (2 Timóteus 3:1-2) Amikor pedig megérkezik a kisbaba, még csak elkezdődik a tanulási folyamat, és gyermekeink nevelése közben mi magunk is folyamatosan formálódunk, csiszolódunk.


Nem véletlenül mondják, hogy egy baba megszületése után egy anya szíve kívül dobog, hiszen fontosabbá válnak a kicsi dolgai a számunkra, mint a mieink. Más szempontok alapján kezdjük szemlélni a világot, mint addig. Ahogy nőnek a gyermekeink egyre fontosabbnak érezzük, hogy jellemben is erős gyermekeket formáljunk, melyhez fontos támpontokat ad számunkra a Biblia. Saját formálódásunk egyik fontos része, hogy képessé válunk őket feltétel nélkül szeretni, még akkor is, ha éppen csalódást okoznak nekünk. Bármit is tesznek, szeretjük őket, és bár tudjuk, hogy az élet természetes része, hogy el is kell tudnunk engedni őket – először csak az óvodába, aztán pedig az otthonunkból is – nem telik el úgy nap, hogy ne imádkoznánk értük, még akkor sem, ha már felnőttek, és saját családjuk van.

Miként Isten, ahogyan azt megígérte, nem hagy el bennünket soha, úgy anyaként imádságaink is midig gyermekeinkkel vannak. Imádkozunk értük, és mindent megteszünk, amire csak képesek vagyunk, hogy segítsük őket, hiszen egy anya a gyermekének mindig a legjobbat akarja. Gyakran azonban be kell látnunk, hogy vannak dolgok, amelyeket nem tudunk megadni, vannak területek az életükben, amelyekben a hiányt már csak Isten töltheti be. Ebben van a tökéletlenség jelentősége, hiszen Isten ezeken a gyengeségeken keresztül képes minket magához vonzani. A két bibliai történetben is Istenhez fordultak az anyák segítségért. Mi volt az ő szívükben? Milyen kérésekkel mentek ők és megyünk mi, mai anyák is Istenhez?



1.      A Zebedeus fiainak anyja sikert kért Jézustól.
Azt kérte, hogy fiai hadd üljenek Isten jobbján és ballján, egy-egy trónon a Mennyei Királyságban. Az anyák néha arcátlanok, ha gyermekeikről van szó, és „egy életem, egy halálom, én megpróbálom” alapon a végletekig elmennek. Megalapozatlan sem volt annyiban a kérés, hogy van a Bibliában utalás a 12 trónra, amit valakik el is fognak foglalni.  Jézus azonban figyelmeztette az asszonyt: „Nem tudjátok, hogy mit kértek. …aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen a szolgátok.” Sokszor helytelen vágyainktól vezérelve rosszat kérünk gyermekeinek, mert magunk sem tudjuk, hogy mi lenne nekik a legjobb. (Jakab végül vértanú-halált halt, János pedig hosszú ideig élt ugyan, de viszontagságos körülmények között.)

2.       A kánaáni asszony pogány létére Jézushoz fordult.
a.       Miután látta, hogy gyermekén, aki gonosz szellemek fogságában volt, nem segíthetett senki, pogányként is leborult Jézus előtt, és így kiáltott „Könyörülj rajtam!”. Nem véletlenül így szólt, hiszen az anyák gyermekeik problémáit sajátjukként élik meg.
Jézus először nem válaszolt egy szót sem, és a tanítványok is el akarták távolítani, mivel a nő hangos könyörgésével feltűnést, zavart keltett.
b.      Az asszony azonban nem adta fel, leborult előtte, és újra kérlelte őt. „Uram, segíts rajtam!”
Jézus második válaszában megfogalmazta, hogy átnéz rajta, ráadásul nem is segít neki. „Nem jó elvenni a gyermekek kenyerét, és odadobni a kutyáknak." A pogány nőt kutyának (megvetendőnek) nevezte.
c.       Az asszony felismerte, hogy nincs más esélye gyermeke megsegítésére, csak Isten, ezért nem panaszkodott, nem sértődött meg, nem tekintette magát áldozatnak, nem szidta Jézust, nem foglalkozott magával, mivel tudta, hogy Jézus az egyetlen esélye. Ehelyett belesimult abba, amit Jézus mondott, felvállalta a kutya szerepét is, és egy kis morzsáért könyörgött. „Úgy van Uram, de hiszen a kutyák is esznek a morzsákból, amelyek uruk asztaláról lehullanak.”
Jézus végül látva hitét, megsegítette őt: „Asszony nagy a te hited, legyen úgy, amint kívánod! – És meggyógyult leánya még abban az órában.”

Mi vajon vagyunk-e annyira érettek hitünkben, hogy ott maradunk Jézus közelében, történjék bármi, mert tudjuk, hogy csak ott van a megoldás? Tudjuk-e, hogy ha ott maradunk a közelében, úgy lesz, mint ezzel az asszonnyal? Ha a körülöttünk lévő dolgokra figyelünk, hitünk elolvadhat. Ha Istenre koncentrálunk erős hittel, mindig kapunk választ, még akkor is, ha úgy érezzük, hogy már öt éve hiába imádkozunk valamiért. Hiszen Jézus ezért jött el: „hogy örömhírt vigyek az alázatosaknak, bekötözzem a megtört szíveket, szabadulást hirdessek a foglyoknak, és szabadon bocsátást a megkötözötteknek.” (Ézsaiás 61:1)

Jézust bárki megragadhatja, hiszen Isten él és mindig ugyanaz.