2019. július 2., kedd

2019. 06. 30 Kovács Dániel – A Lélek gyümölcse


A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Az ilyenek ellen nincs törvény. Akik pedig Krisztus Jézuséi, a testet megfeszítették szenvedélyeivel és kívánságaival együtt. Ha a Lélek által élünk, akkor éljünk is a Lélek szerint. Ne legyünk becsvágyók, egymást ingerlők, egymásra irigykedők.
Galata 5:22-26


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

A test cselekedetei szemben állnak a Lélek gyümölcseivel. Az ige egyértelműen figyelmeztet is erről:
„Mert a test kívánsága a Lélek ellen tör, a Léleké pedig a test ellen, ezek viaskodnak egymással, hogy ne azt tegyétek, amit szeretnétek." (Galata 5:17)
A test cselekedetei ... házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás, bálványimádás, varázslás, ellenségeskedés, viszálykodás, féltékenység, harag, önzés, széthúzás, pártoskodás; irigység, gyilkosság, részegeskedés, tobzódás és ezekhez hasonlók. ... akik ilyeneket cselekszenek, nem öröklik Isten országát." (Galata 19-21) – Ezeket könnyű elkövetni, régi természetünk miatt szinte maguktól is előjönnek. Akik azonban folyamatosan ezekben élnek, és nem is akarnak szabadulni belőlük, rájuk vár a vers utolsó szakasza.
Lélek gyümölcsei pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Az ilyenek ellen nincs törvény." (Galata 22-23) – Ez a csokor tulajdonképpen nem más, mint Krisztus jelleme. Ezek a gyümölcsök tesznek bennünket is hiteles kereszténnyé, bár senki nem tudja maradéktalanul megteremni őket. Senki nem tudja maga „megcsinálni” őket, ezt a Lélek termi meg bennünk. Jézus mondja: „Maradjatok énbennem, és én tibennetek. Ahogyan a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok énbennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni. (János 15:4-5)