2021. február 2., kedd

2021.01.24. Révész Lajos – Különleges idők különleges imádságai

„Jabéc tekintélyesebb volt testvéreinél. Anyja nevezte el Jabécnak, mert ezt mondta: Bizony fájdalommal szültem őt! 10Jabéc segítségül hívta Izráel Istenét, és ezt mondta: Bárcsak nagyon megáldanál engem, és kiszélesítenéd határomat, velem lennél, és megoltalmaznál a bajtól, hogy ne érjen fájdalom! És megadta neki Isten, amit kért.
1 Krónikák 4,9–10

YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

A Bibliát olvasva Jabécról annyit tudunk meg a nemzetségtáblázatból, hogy tekintélyesebb volt a testvéreinél. A külső és a belső jólét azonban nem mindig van összhangban. Jabéc nevének jelentése: fájdalomokozó - ezzel a névvel kellett leélnie életét. Ez olyan adottság volt, amiről nem tehetett, és változtatni sem tudott rajta. A mi életünkben is lehet olyan nehéz helyzet, amiből nem tudunk kilépni. A legjobb, ha azt tesszük, amit Jabéc: nem mentegette magát, de nem is söpörte a szőnyeg alá a problémát, hanem segítségül hívta Istent: „Bárcsak nagyon megáldanál engem, és kiszélesítenéd határomat, velem lennél, és megoltalmaznál a bajtól, hogy ne érjen fájdalom”. Látta, hogy az igazi áldás nem a tekintély, hanem az, ha megszűnik a fájdalom, a keserűség.

Amennyire értékeljük magunkat, annyira tudjuk kihasználni a lehetőségeinket - ezt nagyban befolyásolja az, amit a többiek mondanak rólunk. Bár úgy láthatnánk magunkat, ahogy Isten lát: se többnek, se kevesebbnek! A nemzetségtáblázatok éppen arról szólnak, hogy Istent minden egyes ember érdekli, de az értékességünk nem hatalmaz fel arra, hogy követelésekkel álljunk elé. Amikor mély bizalommal fordulunk hozzá, és egyszerűen elismerjük a helyzetet, amiben vagyunk, akkor adja meg azt a segítséget, amire szükségünk van. Akkor is, ha ez azt jelenti, hogy átmenetileg várnunk kell.

Hangolja rá Isten a szívünket az ő akaratára!