2019. október 24., csütörtök

2019.10.13. Révész Lajos – Elhívás, felismerés, engedelmesség. Hogyan csinálta ezt Péter?


Amikor egyszer a sokaság hozzá tódult, és hallgatta az Isten igéjét, ő a Genezáret-tó partján állt. Meglátott két hajót, amely a part mentén vesztegelt; a halászok éppen kiszálltak belőlük, és hálóikat mosták. Ekkor beszállt az egyik hajóba, amelyik Simoné volt, és megkérte, hogy vigye őt egy kissé beljebb a parttól, azután leült, és a hajóból tanította a sokaságot. Miután abbahagyta a beszédet, ezt mondta Simonnak: „Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra!” Simon így felelt: „Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat.” S amikor ezt megtették, olyan nagy tömeg halat kerítettek be, hogy szakadoztak a hálóik; ezért intettek társaiknak, akik a másik hajóban voltak, hogy jöjjenek és segítsenek nekik. Azok pedig odamentek, és annyira megtöltötték mind a két hajót, hogy majdnem elsüllyedtek. Simon Péter ezt látva leborult Jézus lába elé, és így szólt: „Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram!” A halfogás miatt ugyanis nagy félelem fogta el őt és azokat, akik vele voltak és segítettek; de ugyanígy Jakabot és Jánost, a Zebedeus fiait is, akik társai voltak Simonnak. Jézus akkor így szólt Simonhoz: „Ne félj, ezentúl emberhalász leszel!” Erre kivonták a hajókat a partra, és mindent otthagyva követték őt.
Lukács 5:1-11

Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

Sokszor úgy gondoljuk, ki kell érdemelni, hogy Isten elhívjon minket valamilyen szolgálatra. Galilea, ahol Jézus elhívta a tanítványokat, az „idegenek földje” volt: Isten népe szerint pedig a galileaiak nem voltak érdemesek, alkalmasak a szolgálatra.
Egy másik tévhit, hogy Isten különleges körülmények között szól csak hozzánk. Jézus egyszerűen, egy átlagos „munkanapon” szólította meg Pétert. Ez legtöbbször a mi életünkben is így történik. Van, hogy olyan átlagos és egyszerű helyzetben szól Isten, hogy el sem hisszük, hogy az Ő hangját halljuk. Jézus egyszerűen és érthetően jelenti ki Isten országát.
Urunk egyaránt látja tökéletességünket és tökéletlenségünket is. Ez utóbbit kipótolja, s megáld minket tudásával, szeretetével. Akár kemény, akár lágyszívűek vagyunk, mindkettőt tudja az Úr használni, mindkettőnek van előnye és hátránya is a szolgálat szempontjából: Isten okkal formált bennünket olyanokká, amilyenek vagyunk, terve van velünk.
Jézus nem csak teljes idejű szolgálókat hív el, hanem részidősöket is. Az Ő követeiként minden munkahelyen és minden területen ott lehetünk. Ne feledjük azonban, hogy az Ő munkatársának lenni veszélyes üzem, s csak az Ő terve járható, a mienk pedig háttérbe kell, hogy szoruljon.
Mindenkinek van elhívása Isten felé, amely azonban lehet teljesen más, mint mi vagyunk, s vihet teljesen más irányba, mint amerre mi menni készültünk. A szolgálatban nemcsak a világ változik majd körülöttünk, hanem mi magunk is. Legyünk bátrak és erősek, s merjünk az Úr felé nyitni!