2021. február 17., szerda

2021.02.14. Révész Lajos és Szilvia – Szerelem

Tégy engem, mint pecsétet a szívedre, mint pecsétet a karodra! Bizony, erős a szeretet, mint a halál, legyőzhetetlen a szenvedély, akár a sír. Úgy lobog, mint a lobogó tűz, mint az ÚRnak lángja. Sok víz sem tudja eloltani a szeretetet, folyók sem tudják elsodorni. De ha valaki háza minden kincsét kínálná is a szeretetért, csak megvetnék érte.
Énekek éneke 8,6–7



YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

A szerelem Isten lényéből fakad. Sok víz sem olthatja el: ez arra utal, hogy nem csak a szenvedélyről van szó, hanem Isten leküzdhetetlen, átléphetetlen valója nyilvánul meg egy földi kapcsolatban. Így szeretne kapcsolódni hozzánk ő is.

A szerelem mindig egy történet: de nem csak megtörténik velünk, hanem egy folyamat, amely valahonnan elindul, és tart valamerre.

Az egészséges, beteljesült szerelmi kapcsolatban a szenvedély, az intimitás és az elköteleződés is megtalálható. Ha a háromból valamelyik hiányzik, az vagy romantikus, vagy vak szerelem, vagy baráti kapcsolat. A beteljesült állapot eufóriája csak egy ideig tart, utána dolgoznunk kell azon, hogy mindhárom terület működjön.

Az érett, kiforrott, hosszú távú szerelem hasonlít leginkább Isten szeretetére: teljes valónkat ismeri, hibáinkkal együtt is elkötelezetten szeret. A vele való kapcsolatunk is akkor teljes, ha mind a három oldal jelen van. Isten szeretete is egy történet, amelyben ő tette meg az első lépést, és amely az örökkévalóságig tart.