2021. október 8., péntek

2021.09.19 Bödő Sándor – Helyreállás

Ha tehát van vigasztalás Krisztusban, ha van szeretetből fakadó figyelmeztetés, ha van közösség a Lélekben, ha van irgalom és könyörület, akkor tegyétek teljessé örömömet azzal, hogy ugyanazt akarjátok: ugyanaz a szeretet legyen bennetek, egyet akarva ugyanarra törekedjetek. Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. Az az indulat legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban is megvolt: aki Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és emberként élt; megalázta magát, és engedelmes volt mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé, és azt a nevet adományozta neki, amely minden névnél nagyobb, hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alattiaké; és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.
Filippi 2:1-11

 


YouTube: megnyitás
Hang: megnyitás

A kezdetekkor még nem volt szégyenérzet, nem volt hárítás és egymásra mutogatás sem tévedéseink, botlásaink nyomán. Aztán valami megváltozott… Az ember bűnbeesés utáni állapotában Isten az első vigasztaló. Ő mindent jónak teremtett, amit az ellenség azonban meg akar változtatni.

A helyreállást segítheti a bűn (a tévesztés, tévedés) felismerése, majd a bűnbánat és a bocsánatkérés.

Istennel a szellemünkön keresztül kommunikálunk (a lélek az érzelmeinket, gondolkodásunkat, akaratunkat foglalja össze). Szellem nélkül (testtel, lélekkel) lehet ugyan élni, de nem vagyunk képesek a mennyei dolgokat felfogni. Isten úgy tervezett minket, hogy az újjászületés (megváltás) által lehetőségünk van Szellemét befogadni. Ez pedig nem történhet másként, mint a Jézussal való találkozás által. Ilyenkor helyükre kerülnek a dolgok, fény derül az igazságra. Ez az igazi helyreállás – amikor már nem vagyunk a szellemi halál állapotában.

Isten a próbákban nem arra kíváncsi, hogy hol tartunk, hiszen ő pontosan tudja. Azt akarja, hogy mi is meglássuk, milyen állapotban vagyunk. Isten – és sajnos a sátán is – tudja, hol vannak gyenge pontjaink. Azonban napi bukásainkból is mindig van lehetőség helyreállásra. S bár testi és lelki egészségünk is lényeges, Istennel való szellemi közösségünk fontosabb, mint testi jólétünk.