2019. január 8., kedd

2018.12.23. Bödő Sándor - A szégyen, ami Isten tervét megakadályozza


"Jézus Szentlélekkel telve visszatért a Jordántól, és a Lélek indítására a pusztában tartózkodott negyven napon át, miközben kísértette az ördög. Nem evett semmit azokban a napokban, de amikor azok elmúltak, megéhezett. Ekkor az ördög így szólt hozzá: „Ha Isten Fia vagy, mondd ennek a kőnek, hogy változzék kenyérré.” Jézus így válaszolt neki: „Meg van írva, hogy nemcsak kenyérrel él az ember.” Ezután felvitte az ördög, megmutatta neki egy szempillantás alatt a földkerekség minden országát, és ezt mondta neki: „Neked adom mindezt a hatalmat és dicsőséget, mert nekem adatott, és annak adom, akinek akarom. Ha tehát leborulsz előttem, tied lesz mindez.” Jézus így válaszolt neki: „Meg van írva: Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj.” Ezután elvitte őt Jeruzsálembe, a templom párkányára állította, és ezt mondta neki: „Ha Isten Fia vagy, vesd le magadat innen, mert meg van írva: Angyalainak megparancsolta, hogy őrizzenek téged; és tenyerükön hordoznak, hogy meg ne üsd lábadat a kőben.” Jézus így válaszolt neki: „Megmondatott: Ne kísértsd az Urat, a te Istenedet.” Amikor az ördög elvégzett minden kísértést, eltávozott tőle egy időre."
Lukács 4:1-13


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás



·           Látjuk, hogy Jézusnak minden kísértésre (éhség, hírnév, hatalom) volt válasza, hiszen tudta, hogy kicsoda. A lelki éhség Isten igéjével táplálkozik. Nekünk is fontos tudnunk, hogy kik vagyunk.
·           Az ember számára Isten eredeti terve a méltóság volt, azonban az eredendő bűnesettől fogva mindannyian hajlamosak vagyunk a bűnre. A szégyen először az Édenkertben jelent meg, a bűnbeesés után, amikor Ádám és Éva elbújt Isten elől, testüket pedig eltakarták. A bűnök szégyenhez vezethetnek, ez pedig Isten tervét akadályozza.
·           A szégyen nem más, mint eltakarandó felület – vélt, vagy valós hiányosság, hiba, amelyhez társul a lelepleződéstől való félelem, amely pedig elvezethet ahhoz, hogy elszigetelődjünk embertársainktól, és akár magányossá, depresszióssá is válhatunk. A szégyen bálványként befolyásolhat, káros szenvedélyekre vehet rá, önértékelésünket torzíthatja, életmódproblémákat hozhat magával.
·           Jézus méltósága a mienk, ezt a méltóságot kell felismernünk a helyreálláshoz. A szerető és elfogadó közösség segíthet a helyreállásban: megbízható személyekkel ráláthatunk a sebekre. Ha emberi kapcsolatokban kaptunk sebeket, emberi kapcsolatok segíthetnek a helyreállításban. A veszteség feldolgozása egy folyamat, amelynek hossza függ a sérülés mértékétől.
·           Isten igazán ismer bennünket: tőle születtünk, új teremtések, kiválasztottak vagyunk, tehát nem kell félnünk.
o   „Akik pedig befogadták (Jézust), azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében, akik nem vérből, sem a test, sem a férfi akaratából, hanem Istentől születtek.” Jn 1:12-13
o   „Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre.” 2Kor 5:17
o   „Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki megáldott minket mennyei világának minden lelki áldásával a Krisztusban. Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben.” Ef 1:3-4
o   „Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” 2Tim 1:7