2019. január 17., csütörtök

2019.01.13. Révész Szilvia – Elutasítottság


„Ezért meghajtom térdemet az Atya előtt, akiről nevét kapja minden nemzetség mennyen és földön: adja meg nektek dicsőségének gazdagsága szerint, hogy hatalmasan megerősödjék bennetek a belső ember az ő Lelke által; hogy a Krisztus lakjék szívetekben a hit által, a szeretetben meggyökerezve és megalapozva, képesek legyetek felfogni minden szenttel együtt: mi a szélesség és hosszúság, magasság és mélység; és így megismerjétek Krisztusnak minden ismeretet meghaladó szeretetét, hogy teljességre jussatok, az Isten mindent átfogó teljességéig. Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint: azé a dicsőség az egyházban Krisztus Jézus által nemzedékről nemzedékre, örökkön-örökké. Ámen.
Efezus 3:14-21



Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

 

·         Minden ember szeretetre vágyva születik. Az elutasítottság azt kérdőjelezi meg, hogy szerethetőek vagyunk-e. Azt jelenti, hogy valaki képtelen szeretetet adni vagy elfogadni. Legtöbbször visszanyúlik a gyerekkorra, és sokszor ugyanilyen problémával küszködő szülőktől származik. Az elutasított ember tehát terjeszti ezt az érzést: akaratlanul is újabb áldozatokat ejt.
·        Az elutasítottság gyökérprobléma, sokszor nem is ez látható, hanem csak ennek gyümölcsei. Takargatjuk, megpróbálunk sebeinkkel együtt élni – de ha valaki jó szándéka ellenére is hozzájuk ér, felszínre tör a fájdalom. Ennek három különböző megjelenése lehet:
o   lázadó: fájdalmában visszaüt (durva, kemény, elutasító, vitatkozó, agresszív lesz),
o   önelutasító: fájdalmában feladja (passzív, hátat fordító, kisebbrendűséggel küzdő, bizonytalan és depresszív lesz),
o   önvédelmet gyakorló: fájdalma ellenére kitart (maximalista, perfekcionista, mentegetőző, versengő lesz).
·        A sátánnak, aki maga is elutasított, az a célja, hogy minden ember szívében elültesse ezt a magot. Címkéket aggat ránk (nem vagy jó, nem fog sikerülni, semmirekellő vagy...), ami miatt hátat fordítunk a világnak, visszahúzódunk, csak a túlélésre koncentrálunk.
·        Jézus szintén átélte az elutasítottságot, mégsem tudott szívében gyökeret verni, mert tudta, hogy ki Ő, és állandó kapcsolata volt az Atyával. Az elutasítottság megkérdőjelezi az identitásunkat! Jézus azért jött el, hogy győztes, szabad életet élhessünk. Forduljunk Hozzá segítségért, mert egyedül Ő az, aki a gyökereinket is meg tudja gyógyítani! A gyógyulás során megérteti velünk, hogy:
o   hibázhatunk, a hibáinkkal együtt is értékesek vagyunk;
o   képesek vagyunk mindenre, amit az Úr tervezett felőlünk;
o   különlegesek és egyediek vagyunk, nem kell magunkat senkihez hasonlítgatnunk;
o   lehet, hogy a világ félreért minket, de Teremtőnk ismer, és Ő tudja, kik vagyunk.

Isten azt akarja, hogy az légy, akinek teremtett!