2019. január 17., csütörtök

2019.01.01. Révész Lajos - A mustármag és a kovász


2019.01.01. Révész Lajos - A mustármag és a kovász

Azután így szólt Jézus: „Mihez hasonló az Isten országa, és mihez hasonlítsam? Hasonló a mustármaghoz, amelyet fogott egy ember, és elvetett a kertjében; az pedig felnövekedett, és fává lett, úgyhogy az égi madarak fészket raktak az ágain.” Majd ismét szólt: „Mihez hasonlítsam az Isten országát? Hasonló a kovászhoz, amelyet fogott egy asszony, és belekevert három mérce lisztbe, míg végül az egész megkelt.”
Lukács 13:18-21


Youtube: megnyitás
Hang: megnyitás

·         A ma embere éppoly kíváncsi az Isten országára, mint azok a tanítványok, akik Jézus példabeszédeit hallgatták. Keresztényként hisszük, hogy a Mennyországot már itt a Földön is megízlelhetjük, és tudjuk, hogy az "Isten országa" közöttünk nem egy új gondolat, hanem már a teremtéskor is így tervezte Isten.
·         Amikor egy új helyre (országba) érkezünk, háromféle módon viszonyulhatunk az új körülményekhez:
o   ragaszkodunk régi országunkhoz – visszavágyunk, talán vissza is fordulnánk,
o   az új országot a régi mintájára változtatnánk – hozott dolgainkat honosítanánk,
o   alkalmazkodunk az új országhoz – igyekszünk megérteni, megtanulni az új dolgokat.
·         Éppen így reagálunk az Isten országába való belépésünkkor is – már itt a földön.
·         Jézus váltáságát elfogadva, bár ezen a Földön járunk, Isten országához tartozunk. Ezért Isten gyermekeként már nem kell lelki zuhanyt vennünk, elég csak lábat mosnunk. "Aki megfürdött, annak csak arra van szüksége, hogy a lábát mossák meg, különben teljesen tiszta." János 13:10
·         "Mihez hasonlítsam az Isten országát? Hasonló a kovászhoz..."
o   A kovász: a lisztbe és a vízhez keverve, majd magára hagyva csodálatos módon megkeleszti a tésztát.
o   A dagasztás: kitarrtó, fárasztó munka. Csak ennyit tudunk hozzátenni – innentől kezdve magára kell hagyni, és megtörénik a csoda.
o   A csoda: növekedés és erő – megtörténik, ha a kovász egyenletesen el van keverve, mindenütt jelen van! A csoda nem a mi érdemünk, de kell hozzá a mi jelenlétünk, erőfeszítésünk is.
·         A világ önmagában csak liszt és víz. Keresztényként mi jelentjük a kovászt a világ számára.
·         Amikor Isten kiválaszt minket, majd visszahelyez a világba, nem azért teszi, hogy azonosuljunk a világgal, hanem azért, hogy hatással legyünk rá.
·         Terhek nélkül nem lehet erősödni.
·         Ha úgy érezzük, hogy forog velünk a világ, gondoljunk arra, hogy Isten talán most "kever be" (dagaszt) a világba, majd megáll, és hagyja hatni a dolgokat: ... míg végül az egész megkelt." Lukács 13:21